Ciasto słomnickie - przepis

Dziś przedstawię Wam prezent na moje ulubione Ciasto słomnickie. Być może ma ono inną nazwę ale u mnie jest znane właśnie pod taką nazwą.
Uwielbiam go bo jest smaczne i pięknie się prezentuje.


Ciasto słomnickie:

Składniki:
-60 dkg mąki
-3 żółtka
-10 dkg smalcu
-12,5 dkg masła
-10 dkg miodu Lipowego NAPOLEOŃSKIEGO od CD MIODY
-1/2 kwaśnej śmietany
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki płaskie sody (rozpuścić w 2 łyżkach wody)
-trochę soli

Przygotowanie:
Ciasto wyrobić. Podzielić na 4-5 części. Upiec na jasny kolor.



Masa:
-25 dkg masła
-25 dkg cukru
-olejek rumowy
-4 łyżki grysiku
-1/2 litra mleka

Przygotowanie:
Na gotujące mleko sypać grysik i gotować 8 minut mieszając. Odstawić, schłodzić.
Masło z cukrem utrzeć dodając po łyżce gotowanego grysiku.


Każdy placek smarować cienko powidłami a potem masą grysikową. Na wierzch posypać cukrem pudrem.


Zapraszam Was na miodową stronę => TUTAJ

3 komentarze:

  1. Coś ala czeski przynajmniej z wyglądu :-)
    Smalcu jeszcze nigdy nie dawałam do ciasta :-0

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger