Na upały tylko chłodnik ogórkowy!





 Lato w pełni. W upalne dni zupełnie nie mam ochoty na stanie przy garnkach jednak ze względu na dzieciaki mobilizuję się by każdego dnia zjadły na obiad coś dobrego. Latem odstawiam na bok potrawy, które jemy w ciągu roku, a kuchnię zmieniam na lżejszą.
Chłodnik ogórkowy jest jedną z tych potraw jaką latem serwuję dość często gdyż jest smaczna, szybka w przygotowaniu i pożywna. Do przygotowania chłodnika ogórkowego nie potrzeba wielu produktów tylko to co zazwyczaj latem mam w lodówce, a cały smak kreują w nim zioła i przyprawy.


Chłodnik ogórkowy idealnie sprawdza się w bardzo upalne dni wtedy gdy nie mamy ochoty na ciężki obiad tylko na smaczną, orzeźwiająca potrawę, która zaspokoi nasz głód i lekko nas ochłodzi. Podajemy go schłodzonego w lodówce, można posypać koperkiem. Ja mam posiekany i zamrożony koperek, który zerwany był w pierwsze dni lata. Eh jak on pachnie...


Jeśli chcecie wykonać taki chłodnik to potrzebujecie (porcja na 4 osoby):
*Około kilograma świeżych ogórków wężowych
*1/3 szklanki śmietany
*cukier i sól
*2 łyżki masła
*500 ml wywaru z warzyw
*sok z połówki cytryny
*po 1 łyżce: natki pietruszki w torebce, tymianek w torebce, pierz czarny 
*Koperek do smaku (jeśli nie macie świeżego czy mrożonego również może być taki z torebki)

Na początku obieramy ogórki, które kroimy na kawałki i podduszamy lekko na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy wywar z warzyw, dodajemy ogórki i całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec przyprawiamy chłodnik cukrem, sokiem z cytryny i ziołami. Podajemy mocno schłodzony posypany koperkiem.


Ten chłodnik robi się błyskawicznie. Jest smaczny i zdrowy. Pachnie koprem i przyprawami.
Idealny jako obiad czy przekąska w upalny dzień.

Czy Wy lubicie chłodniki?
Macie jakieś sprawdzone przepisy?

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger