OLEOFARM Olej lniany budwigowy tłoczony na zimno


Dziś chciałabym Wam przedstawić  kolejny olej lniany jaki gości w mojej kuchni.


Tym razem jest to Olej lniany budwigowy LenVitol od Oleofarm.

Na stronie producenta czytamy o oleju:

Olej lniany budwigowy tłoczony na zimno


Objętość netto: 250 ml / 500 ml / 1000 ml

Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.

WAŻNA INFORMACJA !
W sklepach pojawiły się oleje lniane przeznaczone do diety dr Budwig, dla których zalecana temperatura przechowywania jest wyższa, co rodzi podejrzenie, że są to oleje otrzymywane z nasion genetycznie modyfikowanych.
Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.
Zastosowanie: olej lniany budwigowy Lenvitol® polecany jest w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3.
Zalecane spożycie: można przyjmować od 30 do 90 ml (ok. 2 – 6 łyżek stołowych) oleju lnianego dziennie w trakcie posiłków. Z oleju lnianego można przyrządzać również pastę z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania suplementu.
UWAGA!
Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju.
Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Skład: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
Dzienna porcja zawiera:30 ml (27,9 g)90 ml (83,7 g)
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym20 g59 g
omega-3 (kwas alfa-linolenowy)
omega-6 (kwas linolowy)
15 g
4 g
45 g
13 g
Kwasy tł. jednonienasycone6 g17 g
Przechowywanie:przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Mój sposób podania oleju lnianego:
Ja używam oleju lnianego do zrobienia pasty z twarogu lub do surówek do obiadu.
Dziś przepis na kolejną smaczną surówkę. Modyfikacja mojej ulubionej surówki z kapusty pekińskiej marchwi i majonezu. Przepis podpatrzyłam u jednej koleżanki blogerki.
Składniki i Sposób przygotowania:
-kapusta pekińska
-marchew
-jabłko
-cebula dymka ze szczypiorkiem
-majonez
-musztarda kętrzyńska
-sól, pieprz
-olej lniany LenVitol

Kapustę poszatkować, marchew, jabłko zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Cebulkę dymkę i szczypiorek pokroić drobno. Dodać olej lniany, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i podawać do obiadu.

Smacznego!





Zapraszam Was na stronę OLEOFARM =>TUTAJ


Musztardę kętrzyńską miałam przyjemność poznać dzięki uprzejmości Pani Moniki z CREDO PR oraz firmy MAJONEZY KĘTRZYN.


"Jeśli spodobał Ci się mój artykuł zapraszam do komentowania oraz zostania fanem mojego fanpage. Zapraszam! https://www.facebook.com/SprawdzaneIPolecaneBlogOTestowaniu?ref=hl " PODPIS

5 komentarzy:

  1. uwielbiam potrawy z dodatkami oleju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobną surówkę do obiadu, ale z olejem jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie wypróbować.;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger