Naleśniki z farszem z kaszy jaglanej

Dziś zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z kaszy jaglanej na słodko:)


Na spotkaniu blogerek od Pani Elżbiety Kasztelaniec otrzymałam również kaszę jaglaną. Postanowiłam przygotować ją tym razem na słodko. Kasza jaglana ma to do siebie, że doskonale smakuje jedzona na słono i na słodko.


Informacje ze strony internetowej:

Kasza jaglana BIO 1 kg – Bio Planet

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. 
Skład: kasza jaglana* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Opis: Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. Sposób przygotowania: zagotować 400ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok.15min. Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. 

Cena: 7,40 zł 



Waga: 400 g










Składniki:

Na ciasto naleśnikowe nie będę podawać przepisu. Myślę, że każdy robi go według swojego sprawdzonego przepisu, a jeśli nie to na moim blogu znajdziecie taki przepis. Wystarczy w okienku "Szukaj" wpisać słowo "Naleśniki" i pojawi się przepis:)

Składniki na farsz:

- Pół szklanki kaszy jaglanej
-dowolne owoce mrożone lub sezonowe np jabłka, gruszki, ja dodałam mrożone maliny, jagody, porzeczki
- miód do osłodzenia

Sposób przygotowania farszu:

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem przelewam wrzącą wodą, gotuję według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygnie dodaję do niej rozdrobnione owoce. Kaszę z owocami dosładzam miodem. Przygotowanym farszem smaruję naleśniki. Całość polewam miodem.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim wydaniu na słodko jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. farsz bardzo ciekawy, ale ja bym kasze na mąke zmieliła i z niej zrobiła ciasto na nalesniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kaszę jaglaną,ale nigdy nie jadłam jej w naleśnikach?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki, ale w takim wydaniu ich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z moimi gruszkami i kaszą jaglaną muszą być wyborne :) Dziękuję za przepis, po świątecznych potrawach chodzi za człowiekiem coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger