Delikatesy Ekologiczne BIOVERT i Racuchy z owocami!

Już dawno u mnie na blogu nie było nic w temacie kulinarnym. Zapraszam Was na pyszne racuchy, do których wykorzystałam produkty z największych w Krakowie internetowych Delikatesów Ekologicznych BIOVERT.

 
W relacji ze spotkania blogerek w którym miałam przyjemność uczestniczyć w lutym przedstawiałam Wam naszych gości. Jednym z nich była Pani Barbara Korgól z Delikatesów Ekologicznych BIOVERT.
Pani Barbara dla każdej uczestniczki spotkania przyniosła upominki. Ja dostałam również książkę, z której jestem bardzo zadowolona ponieważ są w niej fantastyczne informacje i przepisy dla dzieci.


Od Pani Barbary otrzymałyśmy produkty ekologiczne min morele suszone, daktyle czy KAROB. Ten ostatni to dla mnie nowość. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim produkcie, a sami zobaczcie jakie ma zastosowanie:

"Dlaczego warto spożywać karob?


Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.

Jak należy spożywać karob?

W celach prozdrowotnych karob należy przyjmować od  2 do 3 łyżeczek dziennie. Karob mogą również spożywać dzieci powyżej roku.

Jakie jest zastosowanie karobu?

Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. " (informacje pochodzą z internetu)


W moim przepisie KAROB wykorzystałam jako zamiennik kakao.



Racuchy z owocami:

Składniki:

-około pół kilo mąki
-jedno duże jajko
-torebka cukru waniliowego
-mleko (tyle aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany)
-owoce wedle uznania. Ja użyłam banany, suszone morele, jagody, porzeczki i maliny
-KAROB bądź kakao

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksuję robotem. Dzielę ciasto na dwie części.  Dodaję pokrojone banany i morele do pierwszej z nich, do drugiej części dodaję pozostałe owoce. Smażę na rozgrzanym oleju.

Nie sądziłam, że racuchy z bananami i suszonymi morelami są tak pyszne!!!
Polecam!!!

***


Zobaczcie ile kryją w sobie wspaniałości!




10 komentarzy:

  1. wyglądają mega! narobiłas mi smaka ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś lepsza ale podobnie myślimy ;P ja zrobiłam z daktylami bo tylko takie miałam ;) niedługo recenzja :)Te Twoje kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie bananowe racuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. A o tym Karobie pierwsze słyszę :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger