Kruche rogale z orzechami

Może komuś się przyda przepis na smaczne i bardzo szybkie do zrobienia rogale.


 
Przepis pochodzi z gazetki z Lidla. Ja go trochę zmodyfikowałam.


Składniki:

-150 g mąki pszennej
-60 g cukru
-100 g masła
-2 żółtka
-60 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam od SKWORCU)
-laska wanilii (ja użyłam od SKWORCU)
-laska cynamonu (ja użyłam od SKWORCU)

Posypka:
-100 g cukru kryształu
-1 łyżeczka startej laski cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmieszać na stolnicy i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczek i kroić na kawałki. Z każdego kawałeczka uformować rogalik. Układać na blachę wyłożoną papierem i piec 14 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypać posypką.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. mmm rogale moje dzici je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola,ale mi smaka narobiłaś,musze je zrobić!Pysznie wyglądają...Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. osobiście testowałam, wyrób pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo takie rogaliki schrupałabym :) Dołączam do obserwujących i zapraszam do mnie :http://kraina-kwiatow-i-smakow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger